• 1

Als u een Joomla website beheert dan wilt u zoveel mogelijk bijhouden wat er precies op de website gebeurd. Er zijn talloze statistieken programma’s en interessante tools welke u kunt gebruiken om uw Joomla website te monitoren. Amini Joomla Hosting heeft voor u 4 interessante mogelijkheden op een rijtje gezet; Google Analytics, Google Webmasters, Clicky en WebsiteGrader. In dit artikel wordt de eerste mogelijkheid besproken; Google Analytics.

Wat is Google Analytics en hoe werkt het?

Google Analytics is een zeer handige statistieken programma waarmee u veel te weten kunt komen over uw Joomla website. Het enige wat u nodig heeft om het aan te maken is een Google account (gmail account), het gebruik is gratis. In het ‘dashboard’ (het beheerders paneel van Google Analytics) kunt u een Websiteprofiel toevoegen. Google genereert vervolgens een html code welke u op uw Joomla site in uw template kunt toevoegen. Als u gebruik maakt van een Google Analytics module dan heeft u voldoende aan de Google Analytics code. Als u nog een module zoekt, kunt u dat vinden in de: Joomla Extensions Directory. Deze unieke code kunt u aan de volgende vorm herkennen: UA-1234567-89.

Wat is er mogelijk met Google Analytics?

Vervolgens krijgt u op verschillende manieren informatie over uw website. Onder andere bevatten deze statistieken:

  • Geografische gegevens van uw bezoekers
  • Loyaliteit van uw bezoekers (hoevaak ze terugkomen)
  • Bezoekerstrends (hoelang blijven bezoekers op uw pagina, welke pagina wordt het beste bekeken)
  • Zoekwoorden (via welke woorden komen mensen op uw Joomla site terecht)
  • Verkeersbronnen (waar komt de bezoeker vandaan, bv. verwijzende sites of zoekmachines)
  • PDF rapporten downloaden

Daarnaast kunt u uw Google Analytics koppelen aan Google Adwords (het advertentie programma van Google: www.google.nl/adwords

Voorbeeld van Google Analytics

Het dashboard van Google Analytics ziet er als volgt uit.
Google Analytics voorbeeld

Conclusie

Google Analytics is echt een must have. In het begin moet u er wel even wat tijd in steken om er bekend mee te worden en het in te stellen. Maar het loont zeer zeker de moeite.

Ga naar: www.google.nl/analytics voor meer informatie.