• 1

Een backup is eigenlijk een duur woord voor een kopie. In het geval van een website wordt er om veiligheids redenen een kopie van de website gemaakt. Mocht er dan iets gebeuren (site gehackt, server storing of een installatie fout) dan heb je altijd een werkende kopie van je website achter de hand.

Hierbij is het belangrijk om 2 dingen van elkaar te scheiden; namelijk de bestanden en de database. Veel mensen vergeten om van de Joomla bestanden (root) een backup te maken. Aangezien je de Joomla bestanden zo weer opnieuw kunt downloaden. Maak deze fout niet! Jouw Joomla website is altijd een combinatie van verschillende componenten/modules en Joomla zelf. Meestal zitten hier uitbreidingen tussen van andere ontwikkelaars. Zoals je begrijpt komen deze niet allemaal tegelijkertijd met een update uit. Na het uitvoeren van 1 update, kan het gebeuren dat je website niet meer werkt. Als je dan de Joomla bestanden download kom je in de problemen. Want er zijn vanuit jouw oude website database koppelingen gemaakt. De database verwacht bepaalde componenten met bepaalde versienummers, omdat deze geinstalleerd zijn. Het enige wat dan te doen staat is alles (met dezelfde versie nummers als de oude website) handmatig installeren. Om dit gedoe te voorkomen, kun je het beste een backup van de bestanden maken.

Aangezien jouw Joomla website een dynamische website is, is de content van de functionaliteit gescheiden. Dus de bestanden staan los van de database. De zogezegde content (teksten, verwijzingen naar plaatjes ed.) staat opgeslagen in de database. Dit is dus het hart van jouw Joomla website. Hier moet je ook een aparte backup van maken.