• 1

Begrippenlijst

In deze categorie doen wij een poging om ingewikkelde begrippen tastbaar te maken door middel van een eenvoudige uitleg of vergelijking. Bewust is dit kort en simpel gehouden. Deze rubriek is dus niet bedoeld voor mensen die al bekend zijn met deze begrippen, of voor mensen die een technisch volledige uitleg zoeken.

Wat is Joomla Hosting?

Webhosting is een beveiligde ruimte op internet. Een hosting provider is een bedrijf welke een dienst die zowel particulieren als bedrijven ruimte op een server aanbiedt voor het opslaan van informatie of andere inhoud die toegankelijk is via een website. Andere synoniemen hiervoor zijn: Webhosting provider, host, hostingbedrijf of provider. Joomla Hosting gaat nog een stap verder. Een Joomla Hosting provider doet hetzelfde, maar is volledig gespecialiseerd in Joomla. Voordeel is dat u terecht kunt met heel specifieke vragen met betrekking tot Joomla. 

Het in gebruiknemen van Joomla Hosting is eenvoudig. Om uw Joomla website beschikbaar te maken voor het internet, moet deze informatie met behulp van een FTP programma naar een Joomla server verzenden. Aan deze ruimte op de server wordt uw domeinnaam gekoppeld (het adres). Op deze manier is uw Joomla website zichtbaar voor bezoekers. 

Het uitzoeken van Joomla Hosting is niet zomaar iets. Veel bedrijven bieden Joomla Hosting wel aan, maar na bestelling wordt u aan uw lot overgelaten. Om deze redenen is het belangrijk dat u wat meer van Joomla Hosting afweet, zodat u weet waar u op moet letten. Op onze homepagina vindt u meer informatie over onze Joomla Hosting pakketten. 

Joomla EHBO

Binnen onze normale Joomla! ondersteuning kunt gebruik maken van onze veel gestelde vragen, onze uitgebreide Joomla! handleidingen, ons ticketsysteem, veel tips/trucs en recent nieuws en ontwikkelingen. Daarnaast proberen wij onze diensten dusdanig te optimaliseren dat het meestal niet nodig is om vragen te stellen. Uiteraard zijn vragen altijd welkom, maar wij kunnen natuurlijk nooit onbeperkt antwoord geven op al uw vragen.

Daarom hebben wij Joomla! EHBO ondersteuning geïntroduceerd. EHBO ondersteuning is een uitbreiding op onze normale ondersteuning. EHBO staat voor eerste hulp bij ongelukken. Wij hebben dit opgedeeld in EHBO credits. Voor 1 EHBO credit ontvangt u 15 minuten persoonlijke ondersteuning. Dat lijkt misschien weinig, maar met onze expertise hebben we inmiddels voor de meeste problemen een snelle oplossing.

Hoe kom ik aan Joomla! EHBO credits?

Per maand ontvang je nieuwe Joomla! EHBO credits afhankelijk van welk hostingpakket je hebt. In ons Joomla! Hosting pakketten overzicht kun je zien welke pakketten Joomla! EHBO aanbieden. Met ons bestelformulier kunt u sowieso Joomla! EHBO credits bijkopen. Credits kunnen niet opgespaard worden.

Wanneer kan ik mijn Joomla! EHBO credits gebruiken?

U kunt een Joomla! EHBO credit gebruiken voor de volgende situaties:

  • Uw site is gehackt
  • 'Ineens; werkt een belangrijk onderdeel van uw site niet meer
  • U bent uw Joomla! wachtwoord vergeten
  • Het lukt niet om een bepaalde veelvoorkomende Joomla! extensie te installeren
  • Of andere technische moeilijkheden waar u tegenaan loopt

Hoe kan ik mijn Joomla! EHBO credits gebruiken?

Als u gebruik wilt maken van uw Joomla! EHBO credits, kunt u een ticket aanmaken in ons ticketsysteem in het Klantenpaneel. Vervolgens geven wij aan hoeveel credits u hiervoor nodig heeft. Als u niet voldoende credits heeft, kunt u deze van te voren aanschaffen met ons bestelformulier.

Vermeldt in dit ticket de volgende gegevens:

  • Een duidelijke probleem omschrijving
  • URL
  • Joomla inloggegevens (super admin)
  • FTP gegevens
  • Joomla! EHBO ondersteuning

IP adres

Een IP adres is te vergelijken met een telefoonnummer. Als een computer (of een server) aangesloten wordt op het internet krijgt het een uniek nummer toegewezen waarmee het zichtbaar is voor andere computers op internet.

DNS

Een IP adres kun je vergelijken met een telefoonnummer. Zo kun je DNS vergelijken met een telefoonboek. DNS zet een domeinnaam om in een ip adres. Wat natuurlijk veel praktischer is in gebruik. Nu kun je gewoon domeinnamen onthouden, zonder de 'telefoonnummers' te weten.

Backup

Een backup is eigenlijk een duur woord voor een kopie. In het geval van een website wordt er om veiligheids redenen een kopie van de website gemaakt. Mocht er dan iets gebeuren (site gehackt, server storing of een installatie fout) dan heb je altijd een werkende kopie van je website achter de hand.

Hierbij is het belangrijk om 2 dingen van elkaar te scheiden; namelijk de bestanden en de database. Veel mensen vergeten om van de Joomla bestanden (root) een backup te maken. Aangezien je de Joomla bestanden zo weer opnieuw kunt downloaden. Maak deze fout niet! Jouw Joomla website is altijd een combinatie van verschillende componenten/modules en Joomla zelf. Meestal zitten hier uitbreidingen tussen van andere ontwikkelaars. Zoals je begrijpt komen deze niet allemaal tegelijkertijd met een update uit. Na het uitvoeren van 1 update, kan het gebeuren dat je website niet meer werkt. Als je dan de Joomla bestanden download kom je in de problemen. Want er zijn vanuit jouw oude website database koppelingen gemaakt. De database verwacht bepaalde componenten met bepaalde versienummers, omdat deze geinstalleerd zijn. Het enige wat dan te doen staat is alles (met dezelfde versie nummers als de oude website) handmatig installeren. Om dit gedoe te voorkomen, kun je het beste een backup van de bestanden maken.

Aangezien jouw Joomla website een dynamische website is, is de content van de functionaliteit gescheiden. Dus de bestanden staan los van de database. De zogezegde content (teksten, verwijzingen naar plaatjes ed.) staat opgeslagen in de database. Dit is dus het hart van jouw Joomla website. Hier moet je ook een aparte backup van maken.

Meer artikelen...

  1. Direct Admin